U bevindt zich hier

Kaart U bevindt zich hier

Zondag 3 februari 2007 om 15.00 uur zal juryvoorzitter en architect Peter van Swieten de winnaars bekendmaken van de wedstrijd ‘Maak je eigen kaart van Leiden’. Daarna zal John Steegh, wethouder verkeer en milieu én kaartenliefhebber, officieel de tentoonstelling U BEVINDT ZICH HIER openen.

U BEVINDT ZICH HIER is een expositie met ruim 80 bijzondere en vaak unieke kaarten van Leiden. Behalve bijdragen van het Regionaal Archief, de Universiteitsbibliotheek en alle inzendingen van de publiekswedstrijd, bevat de tentoonstelling ook een groot aantal speciaal gemaakte werken van Leidse kunstenaars, architecten en vormgevers. Zo zullen Koen de Vries, Bernadette Drenth, Piet Franzen, Walter van Peijpe, Jos Agasi, Piet van Veen, Fons Verheijen, Marie Oosterbaan en Marijke Verhoef allen hun kijk op de kaart van Leiden geven.

De tentoonstelling bewijst dat de kaart van Leiden veel meer is dan alleen een weergave van de stadsgeografie. Historische omstandigheden, cultuur en de interesse van kaartenmakers en –gebruikers bepalen net zo goed hoe een kaart eruit ziet. Kaarten kunnen getuigen uit het verleden zijn, maar ook (persoonlijke) visies op het heden en de toekomst. Kaarten kunnen informatie bevatten over verdwenen verhalen, zoals het ‘Woud zonder Genade’ en ‘de Witte en Rode Steen’. Hoe zou Leiden eruit hebben gezien als de Spanjaarden waren gebleven of als Mondriaan de kaart had ontworpen? Soms vertellen kaarten ons niet alleen waar we zijn, maar ook wie we zijn.