Tommy’s Paasconcert in het Jacques Urlusplantsoen

Tommy's Paasconcert in JUP

Tommy’s Paasconcert  Ricciotti Ensemble

Bijzonder muzikaal bezoek in het Jacq. Urlusplantsoen!

Eerste Paasdag kreeg het Jacques Urlusplantsoen het Ricciotti Ensemble op bezoek. Dat was nog nooit eerder gebeurd, een echt symfonieorkest in het JUP! Tommy’s Paasconcert was de kers op de taart na een eerste serie van bijzondere activiteiten in het JUP: “Tommy’s Luie Zondagen”.

Het Ricciotti orkest speelde op 27 maart 2016 in het Jacques Urlusplantsoen voor de bewoners van het Jacques Urlusplantsoen.

Het Ricciotti orkest tijdens Crossovertocht ook in het JUP!

Het Ricciotti Ensemble (www.ricciotti.nl) is ricciottifotoeen straatsymfonieorkest dat bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici. Het voert symfonische muziek uit op plekken waar die normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straat, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook in Ottersum en Wieringen en nu dus ook in het Jacques Urlusplantsoen! De leden van het Ricciotti Ensemble zijn afkomstig uit heel Nederland en enkele van daarbuiten. Het grootste deel van de musici studeert aan het conservatorium. Drie keer per jaar gaat het Ricciotti Ensemble op tournee in Nederland en één keer per jaar naar het buitenland.

Het optreden in het JUP maakte onderdeel uit van de Crossovertocht van het Ricciotti Ensemble. Met jazztrio Kapok (Morris Kliphuis (hoorn), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums)) als solisten zoekt het orkest zijn grenzen binnen en buiten de jazz. Speciaal voor de Crossovertocht componeerden de drie mannen van Kapok een nieuw werk waarin het Ricciotti Ensemble als vierde bandlid wordt verleid tot improvisatie. 100% cross over!
Naast stukken met Kapok staan er zeer uiteenlopende werken op het programma. Van muziek uit Saturday Night Fever tot een stuk van de eerste Cross-over meester: Johann Sebastian Bach. Zijn Engelse suite is voor de gelegenheid in een grensverleggend jasje gestoken.

Tommy’s Luie Zondagen

In de winter van 2015 sloegen de bewonerscommissie, Portaal en de Vereniging van Huiseigenaren van trommelen JUPde twee flats in het Jacques Urlusplantsoen de handen ineen om het Jacques Urlusplantsoen gezelliger te makeIMG_2379n. Het plantsoen had een slecht imago. Een paar vervelende gebeurtenissen uit het verleden bleven op het buurtje een negatieve uitstraling houden. Daar moest nou eens wat aan gedaan worden.

Na een gesprek met Peen en Ui bleek dat er in het JUP een heel speciale bewoner  verblijft die eigenlijk iedereen wel kent: Tommy, het hondje van buurvrouw Rachel. Iedereen in de buurt is dol op hem! Zo is Tommy het symbool voor gezelligheid in het JUP geworden.

Samen met Peen en Ui werd ‘Tommy’s Luie Zondagen’ ontwikkeld. Op verschillende middagen stond de ontmoeting tussen bewoners centraal. Niet om te klagen of om het over problemen in de straat te hebben, maar om elkaar onder gezellige omstandigheden beter te leren kennen.

De eerste ‘Tommy’s Luie Zondag’ stond helemaal in het teken van de wensen van de JUPbewoners voor de volgende edities. Onder het genot van een taartje en muziek van de Leidse harpist Marco Hilgeman (www.zingendesnaar.nl) werden alle ideeën verzameld. Op basis daarvan zijn de zes volgende edities van Tommy’s Luie Zondag geprogrammeerd. Zo was er een Caribische middag met een Salsa workshop, een middag met een creatieve markt en een waterspelletjesmiddag. Er werd gedrumd, geknutseld en zelfs gezongen in de regen! En tenslotte eind maart 2016 het unieke optreden van het Ricciotti Ensemble, o.l.v. de Leidse Leonard Evers.