Samen Vertragen

Aanleiding
Vorig jaar organiseerde Peen en Ui in opdracht van woningcorporatie Ons Doel Herfstontmoetingen en aanbelacties in de buurt Tuinstad Staalwijk: in de Pieter de la Courtstraat, Pioenstraat, Pioenhof, Leliestraat, Lindestraat en de Resedastraat. Hierbij stond de vraag “Hoe is het om in uw buurt te wonen?” centraal. Uit deze ontmoetingen kwam onder andere een behoefte om iets te doen aan overlast van auto’s die hard door de wijk rijden. Verder viel op dat de bewoners hun buurt als een eigen, samenhangend buurtje zien.

Deze beide uitkomsten hebben we in ons plan gecombineerd. Zo hebben we een mogelijkheid gecreëerd voor de bewoners om iets aan de overlast te doen én om voor henzelf en de rest van Leiden hun buurtje op de kaart te zetten als een plekje om trots op te zijn.

Wat gingen we doen?

Met Samen Vertragen maakte Peen en Ui een tijdelijk kunstproject met een trompe l’oeil van een drempel. Je ziet ‘m wel, maar hij is er niet (zie foto bovenaan deze pagina). In de hele buurt popten voor een korte periode vergelijkbare vormen op. In bomen of op muren, of op de stoep. In deze figuren stonden woorden die volgens de bewoners bij de buurt
horen.

Bijvoorbeeld omdat de woorden iets zeggen over het karakter van de buurt of omdat de woorden iets zeggen over de geschiedenis van de buurt. De plekken waar de vormen kwamen en de woorden die we hebben gekozen, zijn gevonden samen met bewoners tijdens een bewonersontmoeting nèt voor de gedeeltelijke lockdown (i.v.m. het Coronavirus).

Corona

Deze vormen hadden we graag samen met de buurtbewoners aangebracht en gepresenteerd. De strengere Coronamaatregelen gooiden helaas roet in het eten…. Peen en Ui liet zich niet uit het veld slaan en heeft ze zelf aangebracht, zodat de bewoners, ook in de Coronatijd, tòch een kleine verrassing in de buurt konden ervaren!