Peen en Ui Vet, Groot, Hart! op de Beestenmarkt

Peen en Ui Vet Groot Hart op de Beestenmarkt
Peen en Ui Vet Groot Hart op de Beestenmarkt

Peen en Ui Vet Groot Hart op de Beestenmarkt

Peen en Ui presenteerde van 3 t/m 5 juni het VET GROOT Mobile, een kunstwerk waarbij gespeeld werd met balans, zwaartekracht en beweging. Een Mobile waar iedereen aan kon meewerken! Toen  het VET GROOT Mobile klaar was, vierden we dat met DE LEIDSE HARTSLAG. Dit slagwerkspektakel trommelde de hele stad op!

Vet Groot Mobile

Vet Groot Mobile

VET GROOT Mobile
Het VET GROOT Mobile is geïnspireerd op het werk van Alexander Calder: Alexander Calder maakte mobiles met abstracte elementen, die ogenschijnlijk niet aan de wetten van de zwaartekracht onderworpen waren.
Het VET GROOT Mobile is een enorme mobile dat samen met het publiek wordt opgebouwd. Het kunstwerk is ontworpen om te hangen aan een kraan van wel 20 meter hoog! Samen met het publiek wordt het Mobile laag voor laag opgebouwd. Zo werken we aan een bijzonder kunstwerk dat van heinde en verre te zien is. Samen bouwen we spelenderwijs aan het VET GROOT Mobile, wat al na een halve dag werken een  monumentaal baken zal zijn geworden.

Het VET GROOT Mobile maakte ook deel uit van Schemerstad 2017

Vet Groot Mobile bij Schemerstad

Vet Groot Mobile bij Schemerstad

Alexander Calder en De Stijl
Alexander Calder is een van de bekendste Amerikaanse beeldhouwers. Zijn open draadsculpturen en mobiles maken hem een van de grondleggers van de moderne beeldhouwkunst. In 1930 bezocht Alexander Calder het atelier van de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan, één van de hoofdrolspelers van De Stijl. Dit bezoek markeerde een keerpunt in de loopbaan van Calder. Het werk van Mondriaan opende zijn ogen voor de abstracte kunst. Het VET GROOT Mobile, met haar abstracte elementen uit DE STIJL, beweegt de bezoekers aan de Leidse Binnenstad de ogen te openen voor de abstracte kunst van De Stijl!

Vet Groot Mobile makers Jennefer en Sander

Vet Groot Mobile makers Jennefer en Sander

Makers VET GROOT Mobile:
Jennefer Verbeek van Peen en Ui en Sander Borsje ontwikkelden het VET GROOT Mobile. Jennefer is een bewonderaar van Alexander Calder. Zij wist van zijn connectie met De Stijl. Dit themajaar bracht haar op het idee van het VET GROOT Mobile. Om zo’n idee verder te ontwerpen dacht ze gelijk aan Sander Borsje. Met het Hypermobiel, het mobiele kantoor van Peen en Ui, had hij immers laten zien een vindingrijk ontwerper te zijn, met zin in bijzondere projecten. Sander was gelijk net zo enthousiast als Jennefer. Samen gingen zij  dit avontuur aan. Voor beide was de belangrijke rol van het publiek bij het bouwen van dit kunstwerk een onmisbaar onderdeel. Deze publieksbijdrage maakt het een echt Peen en Ui project.

de Leidse Hartslag

de Leidse Hartslag

DE LEIDSE HARTSLAG:
Vanaf 16.30 uur vertrokken uit alle hoeken en gaten van de stad trommelaars, percussionisten en slagwerkers. Zowel professioneel als amateur, jong en oud, solisten en groepen deden mee. Rond 16.45 uur kwamen we met veel bombarie op de Beestenmarkt aan. Daar kwam deze kakofonie samen tot één motief waaraan iedereen mee kon doen. Een eenvoudig ritme wat in de aanloop naar DE LEIDSE HARTSLAG onder andere via social media kon worden ingestudeerd. Het motief stond centraal om in allerlei vormen uitgevoerd te worden. De ene keer werd het gespeeld door iedereen en vervolgens was er een solo, door een sambaband, door het meisje op potten en pannen, of door de professionele djembé-speler. Een opzwepende en begeisterende manifestatie!

Slagwerk

Slagwerk

Slagwerk in De Stijl
De utopisten van De Stijl zaten niet alleen in donkere achteraf-zaaltjes met elkaar na te denken hoe het anders moest, maar gingen ook de wereld in om de samenleving in beweging te zetten. Zo willen wij ook met jou deze stad optrommelen! De vernieuwing en democratisering die bij De Stijl voorop stond; kunst voor het volk zonder dat het simplistisch of propagandistisch werd. Die vernieuwing had ook te maken met de verdere ontdekking van de wereld en het kolonialisme, steeds meer elementen van ‘andere’ culturen leidden tot nieuwe inzichten in beeldende en uitvoerende kunsten. Percussiemuziek is bij uitstek een vorm waarin relatief simpele patronen tot een groter polyritmisch en muzikaal spannend geheel kunnen leiden, vooral als ze samen worden gebracht in een gelaagde en cyclisch herhalende vorm.

Ontstaan DE LEIDSE HARTSLAG:
Stadsprogrammeur Pepijn Smit bedacht dat een grote stadsmanifestatie echt bij het jaar van de Stijl zou passen. Een groot slagwerkspektakel zag hij voor zich. Via Cultuurmakelaar Mirjam Flik kwam Peen en Ui in beeld om een dergelijke manifestatie te organiseren. Peen en Ui-er Danny Molenaar hoefde niet lang naar een goede Leidse percussionist te zoeken om het project met hem te organiseren. Arno Willekes werkte al meerdere malen mee aan diverse Peen en Ui projecten en snapt hoe we bij Peen en Ui het publiek een belangrijke rol geven. Zo werd deze samenwerking van Stichting Stadsprogrammering en Peen en Ui een feit.
PRAKTISCHE INFORMATIE

 
Zaterdag 3 juni Beestenmarkt Leiden
13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur: het publiek bouwt elk uur één laag van het VET GROOT Mobile
16.45 uur: Start De Leidse Hartslag
17.00 uur: Laatste laag VET GROOT Mobile wordt gehesen
17.05 uur: DE LEIDSE HARTSLAG Voluit!
17.30 uur: Einde

  

Bijzondere en belangrijke hulp bij het VET GROOT Mobile


Het VET GROOT Mobile heeft behoorlijk wat voeten in de aarde om te zorgen dat het naast mooi ook  nog veilig is. Constructeur Bussel van Bussel Engineering heeft ons enorm geholpen door een  constructierapport te maken voor ons. Zo hadden we de goede informatie voor de gemeentevergunning  en waren we verzekerd van een veilig object.
Een object dat op een behoorlijke hoogte hangt. Daarvoor zijn we enorm geholpen door Cor Koopmans, directeur van Montarent, specialist in torenkranen. Zo heeft hij met ons uitgebreid het Mobile getest op zijn terrein en ons geleerd om te gaan met de kraan. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Onmisbaar zijn natuurlijk onze vrijwilligers, die ons hebben geholpen met het maken van het Mobile en die het publiek ondersteunen.
Mogelijk gemaakt door:
Het plan voor het VET GROOT Mobile van Peen en Ui heeft een enorme vlucht genomen dankzij het enthousiasme van Lara Ummels, Manager Economie Cultuur Wonen en Duurzaamheid van de gemeente Leiden. Dankzij haar pitch tijdens een gemeentelijke werkconferentie en de financieel bijdrage die daarbij beschikbaar werd gesteld konden we het VET GROOT Mobile ontwikkelen. Het Cultuurfonds Leiden legde vervolgens het bedrag bij dat het mogelijk maakte het Mobile gedurende het hele Signature Festival te laten hangen. Daar werd ook de gedachte geboren de LEIDSE HARTSLAG plaats te laten hebben op het moment dat het VET GROOT Mobile af is.