OPEN in GESPREK

In 2016 organiseerde Peen en Ui diverse edities van OPEN in GESPREK.

OPEN in GESPREK, wat is dat?

Wat makers en wetenschappers gemeen hebben is de wil om nieuwe wegen te bewandelen. Om te onderzoeken en te experimenteren. Tijdens OPEN in GESPREK bevragen wetenschappers en makers elkaar.We vragen hiervoor niet de grote namen in de wetenschap en de kunst, maar kijken dichterbij. De aio’s of promovendi koppelen we aan Leidse  kunstenaars. Zij zijn de uitprobeerders, de testers, de oefenaars en praktiseerders.

OPEN in GESPREK is een OPEN|Makers experiment! Geboren uit onze nimmer aflatende nieuwsgierigheid. We nodigen je graag uit om met dit experiment mee te doen.

OPEN in GESPREK komt tot stand in samenwerking met LAKcursussen.

OPEN in GESPREK Editie II

Open gesprek over kunst en wetenschap op 23 mei in het Lipsiusgebouw. 

Deze keer hebben we theatermaker Natasha Schulte en natuurkundige Chris Smiet aan elkaar kunnen voorstellen. Chris promoveert in de natuurkunde, in de quantumopticagroep van Dirk Bouwmeester. Hij bestudeert het gedrag van plasma, de soep van geladen deeltjes waar onze zon, sterren en bliksemschichten van gemaakt zijn en die je in fusiereactoren vindt. In het bijzonder bestudeert hij hoe magneetvelden het plasma beïnvloeden, en hoe het kan dat het plasma langer stabiel blijft als je knopen in het magneetveld legt.

Natasha is theaterregisseur en oprichter van theatergroep Nieuw Leiden. Daarmee produceert zij heldere voorstellingen over complexe en herkenbare onderwerpen, die gespeeld worden in scholen, zorginstellingen, gemeenten en organisaties. Daarnaast geeft zij les aan theatermakers in opleiding en is zij eindregisseur voor circustheater, muziektheater, zangkoren en locatietheaterproducties.

Chris Smiet en Natasha Schulte zijn bij elkaar op bezoek geweest. Naar aanleiding van deze kennismaking praat het duo verder en wordt het publiek uitgenodigd mee te praten. Jennefer Verbeek is de moderator.

OPEN in GESPREK Editie I

Open gesprek over kunst en wetenschap, 16 maart 2016 in het Lipsiusgebouw, studio 1.44. 

Beeldend kunstenaar Robbert Pauwels en linguïst Bobby Ruijgrok bevragen elkaar tijdens de eerste editie. Zo stellen ze vragen over het hoe en waarom van hun werk en zoeken samen met het publiek naar antwoorden op vragen als: Waar komt deze behoefte vandaan? Hoe pak je dat eigenlijk aan, onderzoeken en experimenteren? Hoeveel mislukt, voordat er iets lukt? En hoe is dat?