OPEN Kunstroute 2012

Speciaal voor de Kunstroute was er een vol programma in OPENmakers aan de Aalmarkt! We waren OPEN tussen 12-18 u, waarbij bezoekers welkom waren alle exposanten te spreken en hun werk te zien. Daarnaast was er gedurende het weekend extra programma met optredens van o.a. Urge to play, Mere, Spilt Milk en meer!

DEELNEMENDE MAKERS

Kunstroute LeidenMakers die tijdens de Kunstroute 2012 in OPEN hun werk zullen laten zien zijn (op alfabetische volgorde) in ieder geval:

Mariska Baars |
Schilderijen en film, eenvoudig – kernachtig, geconcentreerd en aandachtig. In september en oktober werkt zij samen met Hannah Driesse op Aalmarkt 14.

Wendy van Baar | website
Dit jaar is voor het eerst de route ‘met stip’ uitgezet. Drie kunstkenners hebben hun top tien samengesteld! Architect Fons Verheijen en collega beeldend kunstenaar Irene Cecile hebben me opgenomen in hun route ‘met stip’.

Tijdens de Kunstroute zal ik een aantal grootformaat foto’s en veel werken in een kleinere uitvoering presenteren. Ook is er een reclame opdracht te zien die voortvloeide uit mijn werkperiode bij OPEN/Makers aan de Markt. De opdracht werd gemaakt voor Streetlife, een gerenommeerd bedrijf dat duurzame producten ontwerpt voor de inrichting van de buitenruimte.

Stan van Belkum | website
Stan van Belkum is kunstschilder. De keuze van  het schildermateriaal is onconventioneel: roerstokken en huishoudverf (Borselen, Leiden).  Het schilderen gebeurt horizontaal in een plat vlak. De techniek is een mengeling van stromen van de verf, printen en het gebruik van de roerstok. Dit levert verrassende effecten op. Soms uit zich dit in de kleurstelling -van donkerblauw via helblauw naar zeer licht blauw of van helder wit langs grijs naar diep glimmend zwart-, dan weer in structuren, van vervagend tot duidelijk, met soms een bijna cellulair uiterlijk. Composities ontstaan intuïtief, vrij, zoveel mogelijk zonder plan of gedachte. Daarna komt het turen, fantaseren en nadenken over wat je dan ziet.

Recent worden nieuwe materialen aan de schilderijen toegevoegd: koper- en gekleurd staaldraad en het gebruikt van epoxyhars geven de werken glans en diepte.

José Diederix
Schilderijen

Bas Duijs | website
Fotografie; portretten en filmstills

Hannah Driesse website
Driesse studeert Beeldende Kunst aan de KABK en is in dit derde jaar onder andere bezig met het onderzoek binnen het medium video (film). Daarnaast tekent zij dagelijks voor haar blog Nonhens. Soms in de vorm van een serie of meer-luik, dan weer als enkele observatie. In september en oktober werkt zij samen met Mariska Baars op Aalmarkt 14.

Fransca van Haaster | website
Fransca van Haaster werkt autonoom maar werkt ook in opdracht aan ambachtelijke projecten (vb. restauratie, gevelstenen, grafbeelden). In september werkt Fransca op Aalmarkt 15c.

Marie José van der Klugt | website
In haar nogal authentieke werk houdt Marie-José van der Klugt (Rietveldacademie, 2010) zich al enige tijd vooral bezig met door haarzelf gearrangeerde dan wel ‘gevonden’ stillevens en met haar obsessie voor zekere objecten. In haar geschilderde interieurs of andere omgevingen – al dan niet met personages – is een zekere psychologische spanning voelbaar en zijn er aanwijzingen voor een vaak dringende boodschap te vinden. Ze drukt hiermee haar gedachten uit over haar eigen leven en het leven in het algemeen. Hierbij geeft ze het de kijker bewust niet cadeau, zowel uit een soort van in haar ogen noodzakelijke zelfbescherming als om met de kijker het spel van verhullen en onthullen te spelen. Je kunt Marie-José een kunstenaar pur sang noemen; het komt uit haar tenen. MJ wil steeds nieuwe werelden scheppen en vooral zichzelf blijven verrassen.

Lydia Luyten
Schilderijen

Tessa de Swart
Met teksten en tekeningen bedrukte kleding.

Manon Waterreus
In september en oktober werkt Manon op Aalmarkt 15b.

Inge de Zeeuw | website
INX schildert in een Pop-Artachtige schilderstijl, waarbij zij taferelen schildert die uit het leven gegrepen zijn. Haar sprankelende werk is zeer kleurrijk, spontaan, humoristisch en hier en daar een tikkeltje ironisch. Van het door haar geconstrueerde en vrijwel consequent gehanteerde figuurtje in de meeste van haar werk ga je al snel houden.