De Schakelaar

Afbeelding van een schakelaar op groen en blauw vlak als logo van de Schakelaar, Agaatlaan
Afbeelding van een schakelaar op groen en blauw vlak als logo van de Schakelaar, Agaatlaan

Logo van bewonersontmoetingspunt de Schakelaar aan de Agaatlaan, tevens werkplek/atelier van kunstenaar en Peen en Uiteamlid Julia van Adrichem

Augustus 2017

De Schakelaar buurtvaderproject

De Schakelaar buurtvaderproject

Zomer in de Agaatlaan: we blijven Schakelen!
Na m’n vakantie kwam ik vandaag weer op mijn Open Makerwerkplek in De Schakelaar aan de Agaatlaan en daar vond ik bijgaand A4-tje op de deurmat. Een oproep van een actieve en betrokken vader voor een buurtvaderproject in en om de Agaatlaanflat!
In De Schakelaar, het bewonersontmoetingspunt dat Portaal voor haar huurders hier faciliteert (onder leiding van coördinatoren Nathalie van der Hak en Jennefer Verbeek), vinden diverse activiteiten plaats, van taallessen tot koffie-ochtenden, van kookclubs voor volwassenen tot workshops voor kinderen. Het is mooi om te merken dat het initiatief voor deze activiteiten steeds meer door de bewoners zelf wordt genomen. Zo organiseren bewoonsters deze zomer in De Schakelaar zelf de koffie-ochtend op donderdag en is er onlangs een (tweede) handwerkclubje op de woensdagochtend door twee bewoonsters opgericht. En nu komt het buurtvaderproject van Ismail eraan!
We Schakelen vrolijk dóór deze zomer!

Maart 2017

Sinds november vorig jaar werkt Open Maker/ kunstenaar Julia van Adrichem op dinsdag en woensdag in de Schakelaar aan Agaatlaan 5 aan het Herinneringsproject “Weet je nog, Agaat?”. De Agaatlaanflat van woningcorporatie Portaal is aan een renovatie toe en in het kader van al deze vernieuwing heeft Jennig (Jennefer Verbeek van Peen en Ui, u kent haar wel!) Julia gevraagd om ter plekke tekeningen te maken naar herinneringen van Agaatlaanbewoners die hier al 35 jaar of  langer wonen. Een prachtige opdracht! De eerste groepsgesprekken met deze duurzame flatbewoners hebben in november en december plaatsgevonden. Vanaf half maart zijn we begonnen met persoonlijke gesprekken bij Agaatlaanbewoners thuis. Wat een gastvrijheid, en wat een bijzondere mensen, met unieke verhalen! Zodoende verschijnen er met enige regelmaat nieuwe tekeningen op de muren van atelier ‘Agaat’. Fotografe in opleiding Leonie v.d. Helm vergezelt Julia bij haar bezoek aan de Agaatlaanbewoners, wat al tot prachtige foto’s heeft geleid.

Foto door Leonie van der Helm

Foto door Leonie van der Helm

Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de Schakelaar. Op de donderdagochtend is het regelmatig een drukte van belang wanneer zo’n 10 tot 15 bewoners op de koffie komen (of op de thee). Een bont gezelschap! Er wordt veel gepraat, over koetjes en kalfjes maar ook over maatschappelijke onderwerpen; er wordt kennis uitgewisseld want vele bewoners hebben onvermoede talenten…. wat een verborgen juwelen allemaal!

De Schakelaar Kookclub

De Schakelaar Kookclub

Op maandagen is er afwisselend Nederlandse en Arabische les, op zondagavond de vrouwenclub, op dinsdagmiddag de kookclub en op zaterdagavonden de handwerkclub. Voor de Agaatlaankinderen  is er regelmatig een workshop die georganiseerd wordt door Rataplan, een initiatief van Open Maker Esmée Hagens. Esmée wordt heel vaak bijgestaan door bewoonster en creatief wonder Margreet Quartel. Onder hun leiding doet een groeiend clubje kinderen van de Agaatlaan aan Rataplan mee!

Rataplan in de Schakelaar

Rataplan in de Schakelaar

De nieuwste activiteit voor kinderen is de maandelijkse Kinderkookclub op woensdagmiddag o.l.v. Daniëlle Beerens van www.smaaktnaarmeer.nl en Julia van Winden. Gaat vanmiddag (22 maart 2017) van start! De volgende keer is op 29 april.

Zo valt er heel wat te beleven in De Schakelaar aan de Agaatlaan. Kom er eens een kijkje nemen, u bent van harte welkom!

 

Juni 2016:

In de afgelopen maanden hebben we niet stil gezeten in buurtwoning De Schakelaar. Samen met bewoners zijn er al heel wat wensen tot uitvoering gebracht. Binnenkort starten de Nederlandse taallessen en het workshopprogramma Rataplan van Esmee en Mari. De koffieochtenden op de donderdagochtend tussen 10.30 en 12 uur gaan nu ook gewoon door, want die zijn heel gezellig. We maken bijvoorbeeld bijna wekelijks muziek met elkaar! Wees welkom en kom een keer buurten!

Wat betreft de renovatie zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden. Zodra er wel nieuws is, melden Portaal en de bouwer dit.

Wees welkom op de Schakelmarkt op 11 september 2016 tussen 12 en 17 uur!
Op veler verzoek organiseren we op 11 september de Schakelmarkt, een sfeervolle marktplaats waar we u van harte voor uitnodigen!

Programma en oproep

Schakelbraai
Kom gezellig koken en proeven! Maak samen met Agaatlaanbewoner Saad en Sanne uw favoriete recept en leer van uw buren nieuwe kook ideeën!
Burenklusactie
Heeft u ook klusjes die maar blijven liggen? Of bent u handig en vindt u het leuk om een buur hiermee te helpen? Tijdens de schakelmarkt proberen we de klussers in contact te brengen met bewoners die een klushulp kunnen gebruiken. Als het even kan gaan we gelijk aan de slag. Of maken we hierover samen een afspraak.

Muziek; doe mee!
We weten nu dat bewoners uit de Agaatlaan allerlei instrumenten bespelen en dat graag samen doen. Dat is op de schakelmarkt te horen. Ook muzikaal? Neem je instrument mee en kom gezellig mee doen!

Herinneringsplek
We zijn op zoek naar oude foto’s en verhalen over de Agaatlaan, heeft u hiervan iets in huis dan hopen we dat u even komt buurten en herinneringen ophalen bij de Schakelmarkt.

Fröbel-Frenzy!
De handwerk/creahoek. Hier delen we trucs en tips over handwerken en andere creatieve uitingen. Kunstenaar Esmee neemt voorbeelden mee en er is veel bijzonder materiaal om mee aan de slag te gaan.

Infohoek
In de info hoek is informatie te vinden over de taallessen, ontmoetings-ideeën en vragen over de renovatie. Ook verzamelen we foto’s van bewoners voor de Schakelaar fotowand. Hangt u er nog niet? Dan is dit het moment om een foto te laten maken!

Achtergrondinformatie:

Bouwonderneming Volker Wessels en woningcorporatie Portaal zijn met elkaar het avontuur aangegaan om de flat aan de Agaatlaan van Portaal te renoveren naar een klimaatneutrale flat. Bij dit proces is Peen en Ui door creatief aanjager Nathalie van de Hak gevraagd bewonersontmoetingen te organiseren.

Hiervoor heeft Peen en Ui een woning in de flat in bruikleen gekregen en ingericht als ontmoetingsplek De Schakelaar. De plek leent zich er uitstekend voor om bewoners te ontmoeten, hun wensen te inventariseren, hen te laten kennismaken met duurzaam wonen en we bieden aan hen de mogelijkheid zelf iets te ondernemen in en voor hun leefomgeving.

We zijn heel blij dat we in De Schakelaar ook twee OPENmakerssatellieten hebben kunnen creëren. OPENmakers Esmee Hagens en Mari Bouwmans-Stikvoort (Move it up) hebben hun intrek genomen in Agaatlaan 5 en zij hebben al regelmatig kunnen aansluiten bij activiteiten in De Schakelaar!