Leiden is OPEN voor Bewegende Kunst door Peen en Ui

Roest Leiden is OPEN voor Bewegende Kunst

foto-2  Leidsch Dagblad, Theo de With 22/9/’16

Leiden is OPEN voor Bewegende Kunst op 25 september 2016 door Peen en Ui

Peen en Ui organiseerde op een unieke manier de editie van september 2016 van Leiden is OPEN (www.leidenisopen.nl). Dit jaar werd op dezelfde dag ook voor het eerst de Hartje Leiden Rally georganiseerd ( www.hartjeleiden.nl/rally/), een autoshow met klassiekers en custom cars. Peen en Ui liet zich door deze Oldsmobiles inspireren voor haar eigen Leiden is OPEN: voor Bewegende Kunst. Uiteraard weer op bijzondere wijze! Want hoe verbind je Beeldende Kunst met mobiles?

Tijdens Leiden is OPEN voor Bewegende Kunst kon je op het Pieterskerkplein genieten van de voorstelling ROEST van onze eigen ‘Levend Lijf’ Danny Molenaar en Esther van Leeuwen (Wereldkampioen Levend Standbeeld 2015!,  ).

Foto: Tom van der Oldemunt

Foto: Tom van der Oldemunt

In ROEST wordt het poëtische verhaal gedanst van een man en een vrouw en hun jarenlange liefde. Een stalen staketsel is hun huis. Verroest, net als de man en de vrouw in hun relatie… Als het huis langzaam tot leven komt, ontstaan er acrobatische bewegingen, die het huis, zijn bewoners en de liefde letterlijk op zijn kop zetten.

Voor meer info: www.levendlijf.nl/roest/

 

 

Vet Groot Mobile

Vet Groot Mobile

Vet Groot Mobile

Op de Beestenmarkt werd met het publiek gewerkt aan het Vet Groot Mobile, een 4 meter hoog kunstwerk met prachtige, bewegende onderdelen, gebaseerd op o.a. Alexander Calder en De Stijl. In 2017 wordt het nog hoger en mooier: Peen en Ui gaat een recordpoging doen! Dit alles in het kader van 1oo jaar Bewegende Kunst.

 

 

 

pu-bijzondere-beeldenkleiner

TERRA:

Peen en Ui introduceerde tijdens Leiden is OPEN voor Bewegende Kunst bij het Leidse publiek een topper op het gebied van Levende standbeelden : TERRA. TERRA gaf Leidse maker Esmée Hagens de gelegenheid om haar ervaring met performancewerk uit te breiden. Bij de fontein op de Vismarkt waren twee bijzondere standbeelden te zien, die zich echter leken te verplaatsen….

Voor meer info over TERRA: www.livingsculptures.com/levende_standbeelden/standbeeld/?beeld=terra-I&n=1

 

 

pu-openluchtateliers-klein

Onze OPEN Makers waren uiteraard dit jaar ook weer te zien. Voor hen hadden we dit keer een OPENLuchtatelier gemaakt! Daar kon je onder andere het nieuwe waterwerk bewonderen van onze enige echte Leidse kinetisch kunstenaar Lamp Wouda. Kunstenaar Julia van Adrichem schilderde een levend (bewegend!) werk. De Handwerkstudio werkte aan een natuurlijke installatie èn het werk van Gonda Lijbers en Esmée Hagens was te bewonderen.

 

aquamichina

Lamp Wouda:

In ons OPEN Lucht Atelier kun je het nieuwe waterwerk bewonderen van onze enige echte Leidse Kinetische kunstenaar Lambert Wouda! Aquamachina is een overkoepelende naam voor een serie constructies waarin water het belangrijkste ingrediënt is. Zoals water de essentie is voor de levende natuur. Water is beweging, de beweging is het water, in de Aquamachina Hexacaster, die zondag op het Hooglandse kerkplein te zien is, zijn het zes gieters die het water vorm geven.

Hooglandse Kerkplein: zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur: OPEN lucht atelier

 

 

foto-5

Gonda Lijbers:

Voor het maken van beelden heb ik alleen een lekker broodje klei en vooral veel inspiratie nodig. Die inspiratie krijg ik uit alles wat er om mij heen gebeurt. Ik maak keramische beelden van klei voor binnen en buiten; kleur en vorm zorgen voor een opgewekt gevoel, iets wat ik belangrijk vind.
Wat materiaal betreft heeft klei mijn grote voorkeur. Ik maak van alles: dieren en mensen meestal grappige beelden. Ik maak graag grote gekke beelden; daarbij ben ik wel afhankelijk van de maat van de oven; dat is mijn enige beperking. Het is elke keer een verrassing hoe mijn beelden uit de oven komen. In de loop der jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld.

 

banner-caro-wieteke-klein

Caro de Bruin en Wieteke Opmeer zijn aanwezig in het OPEN Lucht Atelier met een gedeeld huisje. Ze delen niet alleen het huisje maar ook hun passie voor handgemaakte bijzondere producten. In hun huisje op de kunstmarkt zullen er diverse handgemaakte artikelen te bewonderen zijn waaronder, houten haaknaalden gesneden van gevonden hout (Wieteke Opmeer), prachtige handgesneden stempels (Caro de Bruin), bijzondere illustraties (Wieteke Opmeer), handgebonden boeken (Caro de Bruin) en nog veel meer.
Laat je verrassen door de aandacht voor detail en vakmanschap, en maak ondertussen een gezellig praatje met beide dames.
Caro de Bruin:Honoriginal (www.honoriginal.nl) boekbindster, exclusieve dozen, stempels, papierkunst

Wieteke Opmeer (www.wietekeopmeer.nl)ecologisch product ontwerpster, hout snij werk, illustraties.
Hooglandse Kerkplein: doorlopend van 12.00 uur tot 18.00 uur: OPENLuchtatelier

 

esmee

Esmee Hagens:

“De ‘Tunnel of Glove’ is een onderdeel van de kunstserie ‘Handtastelijk’. Handtastelijk is weer onderdeel van een een nieuwe kunststroming: de Abstrante Kunst. Abstrant betekent ‘vrijpostig’. In deze kunststroming draait het niet direct om het uiterlijk van het kunstwerk, maar om de lichamelijke ervaring. Je zou het dus ook ‘ervaringskunst’ kunnen noemen. Ik wil door middel van de ‘Tunnel of Glove’ mensen laten ervaren hoe het is om door honderden handen aangeraakt te worden. Loop of kruip door de tunnel heen, blijf er even in stil staan, of draai eens een rondje in de tunnel! Als je het gevoel of de ervaring in één woord zou mogen omschrijven, wat zou dat woord dan zijn?Schrijf dat woord op een post- it en bindt deze aan één van de witte touwtjes aan de buitenkant van de tunnel. Deze gevoelens en ervaringen worden op deze manier onderdeel van het kunstwerk”

Zaterdag: Nieuwstraat 13; zondag: Hooglandse Kerkplein: doorlopend van 12.00 uur tot 18.00 uur: OPEN lucht atelier

 

beale-street-jug-band-dewey1

Julia van Adrichem:

Kunstenaar Julia van Adrichem schildert een live muzikantenschilderij.  Op bovenstaande afbeelding is te zien hoe een van de muzikanten speelt op een zelfgemaakte bucket bass, heerlijk basic! Zelf maak ik ook instrumenten van huis-tuin- en keukendingen èn speel in een straatband. Vandaar dat dit plaatje hèt uitgangspunt is geworden voor… HET EXPERIMENT!

juliahand

HET EXPERIMENT:
OpenMaker Felix komt zondag modelzitten in mijn OpenLuchtatelier op het Hooglandse kerkplein en temidden van de andere Beale Street Jug Bandfiguren zal hij langzaam verworden tot een schilderij…. Welkom!

Zaterdag: Nieuwstraat 13; zondag: Hooglandse Kerkplein: Doorlopend van 12.00 uur tot 18.00 uur: OPENLucht atelier

 

timit-kleiner

Timit:

Op het Stationsplein werkt de bekende Leidse illustrator Timit aan een 3d tekening. Zijn werk toont invloeden van animatie, typografie, street art, comics en tattoos en is op veel verschillende plekken in Leiden te zien. Voor het eerst maakt hij zijn creatie 3-dimensionaal, en kruipt zijn werk zo onze wereld in. (Of kruip jij zo Timits werk in?!).
Stationsplein: doorlopend van 12.30 uur tot 18.00 uur

Zoals jullie van ons gewend zijn blijft het programma tot aan het einde in ontwikkeling, dus houdt deze website en Facebook en Twitter van Peen en Ui in de gaten!